zondag 25 februari 2018

Kloosterhaar startpunt

Na Beerze naar Kloosterhaar gereden, in de hoop dat we de klapekster zullen zien. We hadden hem daar al eens gespot maar toen hadden we nog geen camera. Het is wel de tijd om hem te spotten, hij komt in oktober naar ons land en blijft dan de wintertijd bij ons, in het voorjaar gaat hij weer weg.
Het gebied heet Engbertdijkvenen, en daar heb ik al een post overgemaakt, maar dit is een ander deel van het gebied, net zo mooi of zo mogelijk nog mooier. Veel heide, berken en water. Een nat gebied dus. Veel kans op watervogels maar ook op andere vogels, zoals de klapekster dus.

Startpunt verschillende wandelingen

We starten bij het officiĆ«le startpunt van verschillende wandelingen. En het was behoorlijk druk met mensen, wat het zien van vogels een tikkeltje in de weg staat.  Dat gaat niet echt samen.
Als eerste zie je een soort van boerderijgebouw wat een verzamelplek voor excursies is. Meteen daarna zie je een weiland wat in de zomer bevolkt wordt door runderen.
Prachtig weiland met dode bomen en water

 Het is een prachtige plek ook al met water, wat nu ijs is, er tussen. Met wat dode bomen en een heerlijk zonnetje geeft dat een fraai beeld.

Daar zag ik ook de kramsvogels in het gras rondscharrelen, op zoek naar eten, samen met vinken trouwens.

Kramsvogel

Het is een lang pad, met vele afslagen maar als je het alsmaar rechtdoor volgt, kom je bij een kijkwand, De Pluus.
Nogmaals het is een nat gebied maar al het water is nu bevroren en dat geeft samen met de nog aanwezige planten in het ijs een mooi gezicht.


Berken, grassen en sigaren in hun winterstatus. Echt prachtig!
Wintersigaar

Wintersigaar
Berken en grassen

Eenmaal de kijkwand bereikt kun je uitkijken over een aantal plassen waar je in de zomer watervogels kunt zien.
Uitzicht over plassen vanaf kijkwand

 In eerste instantie zagen we niks, maar toen we weer naar beneden wilde lopen zag ik een waterhoen mannetje en vrouwtje. Het vrouwtje was al snel in het struikgewas verdwenen maar het mannetje was wat minder schuw. Wat is dat een prachtige vogel. Rode oogjes, rode snavel met een geel puntje en het verenpak.......subliem.! Hoe kan de natuur dat toch maken? Maar dat is iets dat ik me van alles in de natuur afvraag.....

Waterhoen mannetje


Helaas de klapekster niet gezien, andere keer weer beter. De cadeautjes van moeder Natuur kun je niet afdwingen, en wie het kleine (de kramsvogels, de mooie natuur en de waterhoentjes) niet eert is het grote niet weert toch?!

We hebben weer genoten!Geniet ook van een bevroren nat gebied!

1 opmerking:

 1. Wat een mooie wandeling heb je gemaakt.
  Leuk de Kramsvogel, heb ik nog nooit gezien.
  Waterhoen is ook erg mooi.

  Mooie omgeving.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert! Bedankt voor je reactie.